Admin
Nov 8, 2018

INVESTITIILE IMOBILIARE, CAT DE SIGURE SI PROFITABILE SUNT?

0 comments

 

Suntem consultanti imobiliari si facem aceasta munca bine, dar cand vine vorba despre oportunitati de investitii imobiliare, intotdeauna am incercat sa fim obiectivi si oarecum rezervati. Nu exista investitii cu grad de risc zero, iar din aceste motive, preferam informarea clientilor asupra cat mai multor aspecte ce tine de profitabilitatea unei investitii imobiliare, decizia de actiune, ramand la indemana fiecarui client. Este momentul pentru o investitie imobiliara intr-un ansamblu rezidential? Aceasta intrebare o primim cel mai frecvent, mai cu seama ca 80% dintre clientii nostri, sunt orientati catre apartamente noi in Ansambluri Rezidentiale si privesc procurarea unei locuinte in primul rand ca pe o investitie imobiliara. Din ultimele declaratii venite din partea presedintelui Bancii Centrale Europene, economia europeana, necatand la situatia geopolitica incerta, a inregistrat o evolutie pozitiva clara, atat pe palierul cresterii produsului intern brut mediu cat si o diminuare continua a ratei somajului in toate statele comunitatii europene. Astfel PIB-ul zonei euro, cel mai cert indicator al revenirii, a avut o crestere de 0,3% in ultimele 3 luni din 2014. Consumul si investitiile au crescut cu 0,4%. Pe parte de exporturi este o majorare de 0,8%. Zona Euro a inregistrat o scadere de 140.000 de someri in prima luna a lui 2015, rata somajului scazand astfel la un minim istoric din 2012 si pana in prezent la 11,2%. 24 de membri ai UE au raportat o scadere masiva a somajului. 

„Actiunile europene ofera investitorilor o revenire istorica a randamentelor in comparatie cu cele ale obligatiunilor suverane si corporate“, se arata intr-o analiza a Citigroup preluata de CNBC. Analistii Citigroup au explicat ca actiunile europene nu au mai fost niciodată în ultimii 50 de ani atat de ieftine în comparatie cu creditul.

Obligatiunile multora dintre statele din zona euro se tranzactioneaza, sub presiunea achiziţiilor de active ale BCE, la yielduri aflate la minime istorice, unele chiar la yielduri negative. Analistii Citigroup cred ca aceste rate nu vor ramane la nesfarsit atat de jos, dar ca in urmatorii cinci ani se vor situa la niveluri reduse in comparatie cu ultimele doua decenii.

Analistii de la Julius Baer sunt la fel de optimisti. „Euro este pe o traiectorie descendenta, dar preturile activelor europene sunt în creştere. Profituri mai bune decât aşteptările şi planurile de majorare a investitiilor in capital ale unor companii precum Carrefour, Aviva şi Friends Life sunt o dovada tangibila ca economia europeana a atins anul trecut cel mai de jos nivel, iar acum isi revine“, se arata in analiza Julius Baer. Economistii bancii elvetiene cred ca aceste conditii, la care se adauga stimulentul monetar urias oferit de BCE, dau un impuls „decent“ economiei zonei euro.

Aceste fenomene, au fost resimtite din plin si in contextul economic local, apetitul achizitiilor imobiliare din partea micilor investitori crescand exponential in luna ianuare si cu precadere in februarie. Aceste achizitii au fost stimulate si de faptul ca cele mai importante valute au cunoscut fluctuatii majore, astfel incat economisirea in valute a devenit nesigura, acelasi fenomen s-a inregistrat si in privinta pretului aurului, iar bancile, au inregistrat o capitalizare solida, astfel, incat, dobanzile chiar si la depozitele pe un an, au ajuns sub 2%. 

In acest moment piata imobiliara a ajuns la minimumul ultimilor 7 ani, iar revenirea economica din zona euro precum si lipsa alternativelor de investitii cu risc redus, ne duce la concluzia, ca in perioada urmatoare, va creste si mai mult interesul pentru investitiile imobiliare. Investitii ce nu vor oferi randamente extraordinare, dar net superioare depozitelor sau achizitiilor de aur. Legat de preturile, apartamentelor in speta din ansamblurile rezidentiale noi, acestea teoretic inca nu au atins pragul de jos, dar in contextul economic actual, credem ca in cel mai rau caz preturile nu vor mai scade. Acestea fiind spuse, concluziile va apartin.

 

INVESTITIILE IMOBILIARE, CAT DE SIGURE SI PROFITABILE SUNT. ANSAMBLURI REZIDENTIALE BUCURESTI.

 

New Posts
 • Admin
  Oct 11

  Vegetatia urbana purifica aerul, reduce temperatura mediului și creeaza un sentiment de buna dispozitie. Aparitia acestui concept a fost determinata nu doar de motivele ecologice, ci si datorita impactului economic si social. Practic un perete viu este literalmente ceva viu. Domeniul ce defineste acest concept special de agricultura sau peisaj urban este arta. Vertical Green este un concept ce-si are radacinile inca din anii 70', dar utilizarea sa la scara larga, a inceput in ultimul deceniu. Aceste realizari formidabile sunt marturia unei impletiri laborioase a designului, ingineriei si a horticulturii. Acest concept aduce beneficii extraordinare la stoparea noxelor si prafului, la reducerea temperaturii la nivelul fatadelor cladirilor si la promovarea biodiversitatii in mediul urban. Prezenta vegetatiei vii in general contribuie la sporirea starii de bine. 1. Plantele vii imbunatatesc procentul de oxigen din aer, un metru patrat de vegetatie vie extrage 2.3kg de CO2 pe an si produce 1.7kg de oxigen. 2. Plantele vii sporesc sentimentul de stare de bine atat din motive senzoriale cat si din motive fizice (calitatea aerului ne ofera cun confort fizic sporit). 3. Un perete viu reduce temperatura mediului ambiant Plantele vii consuma lumina solara, mai exact 50% este absorbita și 30% reflectata. Acest fenomen imbunatateste protectia la caldura si lumina excesiva. 4. Peretii verzi vii reduc in mare masura si zgomotul ambiental actionand ca o bariera fonica. Absorbtia undelor sonore este cu 41% mai mare decat la o fatada clasica, practic nivelul zgomotului scade cu 8dB. 5. Plantele vii si culoarea verde reduc considerabil stresul, tensiunea arteriala si activitatea creierului este imbunatatita de vizualizarea de plante verzi timp de 3-5 minute. 6. Ca si concluzie a factorilor de mai sus prezenta plantelor verzi intr-un spatiu de locuit sau de lucru sporeste productivitatea fizica si psihica. 7. O componenta neasteptata este si imbunatatirea interactiunii sociale si scaderea tendintelor de vandalism.
 • Admin
  Nov 8, 2018

  Cat de informat este un cumparator, in procesul de achizitie a unui apartament? Cat de clar are structurate prioritatile, dupa care alege sa cumpere o locuinta? Acestea sunt intrebarile pe care le-am pus pe parcursul ultimilor 2 ani. Am incercat sa urmarim si sa intelegem nevoile clientilor si prioritatile dupa care se ghideaza in achizitia unui apartament nou, intr-un complex rezidential.  Parerile de regula sunt impartite dar exista cateva cerinte, care se regasesc in majoritatea solicitarilor clientilor cumparatori. In continuare vom enumera in ordinea descrescatoare a importantei, criteriiile de eligibilitate ale apartamentelor , impuse de catre potentialii cumparatori. 1. ZONA - dupa cum spuneam intr-o postare anterioara, zona, este criteriul cel mai important in alegerea unui apartament in particular sau complex rezidential in general, iar cand vorbim de zona ne referim la 4 aspecte esentiale: apropierea de centru, existenta si diversitatea mijloacelor de transport, existenta unui parc sau spatiu de agrement in apropiere si bineinteles accesul catre centrele comerciale de top. 2. PRETUL - aceasta componenta este de regula in stransa legatura cu zona si compartimentarea apartamentului. Odata stabilita aria de cautare, urmatoarea problema care si-o pune cumparatorul este daca pretul de vanzare al apartamentului se situiaza la limita de jos a preturilor din acea arie aleasa. In general cand pretul este suficient de interesant, compartimentarea calitatea finisajelor (!) si vizibilitatea, trec in planul doi de prioritati. 3. COMPARTIMENTAREA - cu alte cuvinte impartirea si utilizabilitatea sporita, ergonomicitatea unui apartament nou construit. O compartimentare reusita a unui apartament de cele mai multe ori primeaza fata de suprafata utila a acestuia. O locuinta cu suprafata utila generoasa, dar cu multe holuri de trecere si zone ce nu pot fi utilizate, nu face nimic altceva decat sa incarce inutil nota de plata. 4. SUPRAFATA UTILA - este urmatorul criteriu de selectie a unui apartament si de cele mai multe ori pe langa nevoia efectiva de spatiu mai denota si o preocupare statistica in calculul orientativ al pretului platit. 5. ISTORICUL DEZVOLTATORULUI - este ultima componenta cu greutate in alegerea locuintei. Clientii vor sa stie, daca dezvoltatorul a mai construit si alte ansambluri imobiliare, daca finantarea proiectului imobiliar este din surse proprii sau din sursele unui organizm de creditare, care este parerea publica despre proiectele anterioare sau numele dezvoltatorului si bineinteles regimul juridic al ansamblului rezidential. Tinem sa precizam ca aceasta succinta prezentare a criteriilor de selectie poate fi valabila pentru majoritatea cumparatorilor si poate fi completata de la caz la caz de o multitudine de cerinte personale ale clientilor cumparatori.
 • Admin
  Nov 12, 2018

  Decizia de a cumpara un apartament din piata noua sau veche , pune tot mai multi cumparatori in fata unei dileme, care-i mobilizeaza sa caute raspunsuri pentru a nu gresi atunci cand urmeaza sa faca una dintre cele mai importante alegeri din viata. Experienta ultimilor ani ne arata ca, balanta tinde sa incline catre locuintele noi. Motivele ar fi multiple, pe de o parte vanzatorii de locuinte vechi sunt in general persoane fizice, pentru care aceasta activitate nu este o sursa de venit permanent, acestea sunt adesea inflexibili datorita gradului de informare lacunar asupra evolutiei pietei. Pe de alta parte, dezvolatorii imobiliari vad in aceasta activitate o afacere, sunt bine informati asupra sanselor de vanzare, isi gestioneaza eficient costurile, sunt dispusi la negocieri etc.  Un alt motiv pentru care sunt preferate tot mai multe locuintele noi tine de faptul ca, desi o locuinta veche in medie este cu 10% mai ieftina decat una noua, chiar si asa, cheltuielile ocazionate de renovarea si modernizarea unei locuinte vechi, pleaca de regula de la 10% din valoarea acesteia in sus.  Eficienta energetica a unui bloc nou este net superioara unui bloc vechi, atat sub aspectul izolatiilor, cat si sub aspectul consumului energetic ocazionat cu incalzirea in perioada rece. Centralele termice de apartament si celelalte instalatii sunt noi, proiectate optimizat inca de la inceputul constructiei si nu genereaza reparatii frecvente. Blocurile noi in cele mai multe cazuri ofera si posibilitatea de a achizitiona un loc de parcare. Designul exterior si cel interior este de regula modern si executat cu materiale de calitate superioara materialelor folosite la reabilitarile oferite de catre primarii. Evident, toate aceste avantaje sunt cuantificabile in masura in care vorbim de un ansamblu rezidential corect construit.  Dezavantajele unui proiect rezidential sau a unui cartier de constructii noi pot fi mai multe. Printre acestea vom aminti, litigiile ce greveaza asupra multora dintre ele, finisaje de proasta calitate, cheltuieli de mentenanta foarte oneroase.

Actualizat la 18.11.2019