Vegetatia urbana purifica aerul, reduce temperatura mediului și creeaza un sentiment de buna dispozitie. Aparitia acestui concept a fost determinata nu doar de motivele ecologice, ci si datorita impactului economic si social.
Practic un perete viu este literalmente ceva viu. Domeniul ce defineste acest concept special de agricultura sau peisaj urban este arta. Vertical Green este un concept ce-si are radacinile inca din anii 70', dar utilizarea sa la scara larga, a inceput in ultimul deceniu. Aceste realizari formidabile sunt marturia unei impletiri laborioase a designului, ingineriei si a horticulturii.
Acest concept aduce beneficii extraordinare la stoparea noxelor si prafului, la reducerea temperaturii la nivelul fatadelor cladirilor si la promovarea biodiversitatii in mediul urban. Prezenta vegetatiei vii in general contribuie la sporirea starii de bine.
1. Plantele vii imbunatatesc procentul de oxigen din aer, un metru patrat de vegetatie vie extrage 2.3kg de CO2 pe an si produce 1.7kg de oxigen.
2. Plantele vii sporesc sentimentul de stare de bine atat din motive senzoriale cat si din motive fizice (calitatea aerului ne ofera cun confort fizic sporit).
3. Un perete viu reduce temperatura mediului ambiant
Plantele vii consuma lumina solara, mai exact 50% este absorbita și 30% reflectata. Acest fenomen imbunatateste protectia la caldura si lumina excesiva.
4. Peretii verzi vii reduc in mare masura si zgomotul ambiental actionand ca o bariera fonica. Absorbtia undelor sonore este cu 41% mai mare decat la o fatada clasica, practic nivelul zgomotului scade cu 8dB.
5. Plantele vii si culoarea verde reduc considerabil stresul, tensiunea arteriala si activitatea creierului este imbunatatita de vizualizarea de plante verzi timp de 3-5 minute.
6. Ca si concluzie a factorilor de mai sus prezenta plantelor verzi intr-un spatiu de locuit sau de lucru sporeste productivitatea fizica si psihica.
7. O componenta neasteptata este si imbunatatirea interactiunii sociale si scaderea tendintelor de vandalism.