Statisticile recente arata o crestere pe piata imobiliara pana la nivelul lunii iunie. Masurile luate de BNR, au redus intrucatva cresterea abrupta a preturilor, acestea stabilizanduse in ultimele luni. Actualmente pretul mediu pentru apartamentele noi ajungand pana la 1200 de euro/mp construit in zonele centrale din Bucuresti. Prin comparatie in aceiasi perioada in 2015 preturile se situau aproximativ la 20% mai jos.
Investitiile imobiliare realizate in Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Iasi, Bucuresti indică preţul drept criteriu determinant pentru achiziţia unei locuinţe (pentru 75% dintre potenţialii cumpărători), urmat de zonă (în proporţie de 57%) şi confort (pentru 37%).
Proprietarii locuintelor finalizate inainte de ‘77 se reorienteaza catre blocurile noi finalizate sau catre construnctii in faza de proiect. Statisticile arata ca 46% din locatarii blocurilor vechi sunt interesati de apartamentele de 2 camere, din ansamblurile rezidentiale noi, 36% - de trei camere, in acelasi timp garsonierele, apartamentele cu 4 camere sau mai multe, reprezentand o cota de 9% din total.
Surprinzatoare este cererea crescanda pentru apartamentele cu suprafete mari similare celor construite in periaoada de varf a imobiliarelor 2008.
O crestere impresionanta a suferit in special cererea de apartamente de 4 si 5 camere, aceasta fiind explicata in mare parte de penuria din piata a acestor tipuri de locuinte. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca dezvoltatorii au renuntat in ultimii 3 ani (cei dupa criza) sa mai ofere apartamente mari (care ar avea un pret pe masura) si pe de alta parte implicatiei in pretul apartamentelor a cotei de TVA aplicabile.
Altfel spus, un apartament ce nu se incadreaza la cota de impozitare a TVA-ului de 5%, devine automat mai scump cu 14% (diferenta pana la TVA actual de 19%.
Altfel spus, un apartament ce nu se incadreaza la cota de impozitare a TVA-ului de 5%, devine automat mai scump cu 14% (diferenta pana la TVA actual de 19%). Majoritatea clientilor comparand preturile din piata netinand cont de acest aspect. Astfel un dezvoltator care construieste apartamente mari cu o cota aplicabila de TVA la 20%, pentru a mentine o oferta competitiva in piata, este constrans sa faca un discount suplimentar de 15% din pretul locuintei. aplicabila de TVA la 20%, pentru a mentine o oferta competitiva in piata, este constrans sa faca un discount suplimentar de 15% din pretul locuintei.
Acesta fiind motivul principal a lipsei de oferte pe zona centrala si semicentrala de apartamente de 4 si 5 camere.
