
Fie că stai cu chirie sau cu părinții, fie că vrei să cumperi pentru a închiria sau pentru copilul ce urmează să vină la facultate, te gândești dacă ACUM e un moment potrivit pentru a cumpăra sau ar fi bine să mai aștepți pentru că ai auzit de la prieteni că „pică piață”.
Până acum, prima parte a anului era o perioadă avantajoasă și un moment de vârf pentru cumpărarea de noi locuințe. Dar pandemia de Coronavirus cu toate aceste măsuri de carantină și incertitudini economice, a schimbat puțin regulile jocului - oamenii sunt acum mai reticenți la ideea de a ieși la vânătoarea de oportunități iar tot mai mulți se întreabă: „să cumpăr acum sau să mai aștept?”

De la începutul anului, prețurile și-au menținut o traiectorie ascendentă: suma medie solicitată în luna Martie pentru un apartament a fost de 1391 Euro/metru pătrat util, față de 1367 Euro/metru pătrat util în luna Februarie.
Se spune că orice moment este un moment bun să cumperi o locuință, dacă ai banii pentru ea. Pentru cei care sunt pregătiți și determinați să cumpere o locuință, există oportunități în piață și cel mai probabil - dacă ai nevoie de o locuință și ți-o dorești cu adevărat, planificându-ți în mod realist să faci asta, orice moment poate fi potrivit. Dacă locuința nu este finalizată, poți da un avans mare și în felul acesta vei obține și reducerea mult dorită - sau măcar o parte (iar când spunem „mult dorită” ne referim la cumparatorii care iși doresc discounturi decente și nu visează la reduceri de 30.000E pentru un apartament de 70.000E, pentru că oricât de ciudat ar suna: da, există și astfel de persoane nerealiste care se gandesc ca pot cumpăra un apartament nou, cu 3 camere pe Decebal, cu 80.000E).
Iar dacă statul acasă din cauza pandemiei te-a făcut să-ți dai seama că apartamentul tău nu e chiar apartamentul visurilor tale, poate că ar trebui să începi chiar acum căutările. În plus, acesta poate fi un moment bun pentru a cumpăra o locuință deoarece băncile vor lansa oferte atractive, vânzătorii îți pot acorda o atenție mai mare, îți pot acorda discounturi substanțiale dacă ai deja banii pt locuință iar competitorii tăi sunt mult mai puțini în această perioadă.
"Înmuierea temporară a pieței imobiliare va fi probabil urmată de o revenire puternică, odată ridicată carantina", spun specialiștii. Așa că, dacă ai găsit o locuință pe care ți-o permiți (fie și cu un pic de ajutor din partea băncii), fă-ți un plan bun și asigură-te că n-o ratezi.
Prezicerea recesiunilor economice și a prăbușirii pieței imobiliare nu este o știință exactă. Chiar și economiștii mai greșesc, așa că nu fi prea dur cu ține și nu te judeca aspru dacă te vei înșela. Dacă vei alege să aștepți și îți vei da seama că această variantă nu a avut rezultatul dorit (prețurile au scăzut foarte putin comparativ cu cât te-ai gândit tu inițial că vor scădea și ai mai și pierdut câteva oferte bune plus suma de bani care s-a dus pe chirie în perioada așteptării), următorul pas ar fi să faci o nouă strategie astfel încât la final să poți spune că ești mulțumit. Iar dacă vei cumpăra o locuință într-o zonă în care valoarea locuințelor va fi mai mică peste câteva luni, nu e cu mult diferit de a cumpăra o mașină nouă a cărei valoare scade imediat ce ai ieșit pe poartă dealerului (și totuși foarte mulți oameni își cumpără mașini noi fiind conștienți că acest lucru se va întâmpla).